CAISSON

1 mei 2017 - kunstenaars, leontine lieffering, tentoonstellingen, zoet en zout

bouwwerken geen gebouw zijnde.

een tentoonstelling van Leontine Lieffering

opening zondag 7 mei 2017 om 15.00 uur

Een klein caisson, verzonken in de grond voor het Watersnoodmuseum, dat nog geen meter boven het maaiveld uitsteekt is de tweede locatie van onderzoek door Leontine Lieffering binnen ‘Balanceren tussen Zoet en Zout’. De verschijning van deze betonnen structuur doet vermoeden alsof het om een fundament van een bouwwerk gaat: de werkzaamheden zijn lang geleden begonnen, kwamen stil te liggen en zijn nooit hervat.

Leontine hervat als het ware de werkzaamheden en gaat verder met bouwen op dit fundament. Ze verzamelt ideeën voor bouwwerken die op deze structuur zouden kunnen verrijzen. Sommigen hebben een duidelijke relatie met Schouwen-Duiveland, bijvoorbeeld gebouwen die bij de ramp zijn verwoest en niet herbouwd werden, of typisch streekgebonden bouwvormen. En ze gebruikt uit haar fotoarchief architectonische vormen die gedurende vele jaren gefotografeerd werden in binnen- en buitenland. Ook deze kunnen hun plek krijgen op dit betonnen fundament.

Al haar bevindingen leiden tot collage-achtige bouwwerken. Deze schaalmodellen leggen telkens de nadruk op een aspect van het bouwen: de constructie, de plattegrond, het volume, de huid en de mogelijke bewegingen door het gebouw heen. Met de modellen keert Leontine terug naar het caisson waar ze gefotografeerd worden op die wijze dat ze samenvallen met de plek en zo een nieuwe betekenislaag geven aan dit betonnen bouwwerk.

De tekeningen, schaalmodellen, verzamelingen en foto’s, zullen van 7 mei t/m  25 juni  te zien zijn in de Bewaerschole.

 

25 juni om 15.00 uur afsluiting van de tentoonstelling
met een lezing van historicus Jeanine Dekker: Opnieuw kijken, over functie en verbeelding van historische plekken in het Zeeuwse landschap


                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografie Bart Benschop