De wondere wereld van wortels van Egied Simons

22 april 2016 - egied simons, kunstenaars, recensies en blogs, zoet en zout
In de PZC van 21 april 2016 een artikel van Esme Soesman
Rawfoodzaad, graszaad en vogelzangzaad. Egied Simons uit Rotterdam heeft minstens tachtig verschillende soorten zaad gezaaid, de wortels – ieder met eigen kleur en structuur – bestudeerd, verwerkt en gefilmd.

Hij maakt een intrigerende wereld zichtbaar. “Wat echt boeiend is, ligt meestal voor je neus. Alleen: je kijkt er over heen of je staat er bovenop.” Vanaf zondag is een deel van die wereld in de Bewaerschole in Burgh-Haamstede te zien. In ontwikkeling, want tijdens zijn tentoonstelling Radix Alchemia gaat Simons met zijn onderzoek door. Hij plant zaden in Zeeuwse zavelgrond en in gewone tuinaarde en volgt de verschillen in wortelgroei via door hem zelf ontwikkelde groei-installaties.

Fascinatie

Aan zijn fascinatie voor wortels liggen tal van vragen ten grondslag: hoe grijpen verschillende wortels in elkaar, welke chemische stoffen komen vrij? Hij is gaan ‘spelen’, zoals hij het zelf verwoordt, om antwoorden op die vragen te krijgen. Eerst liet hij de wortels groeien op zand, later probeerde hij het met jute. Het leverde zijn zogenaamde ‘rootprints’ op: wortels vergroeid met opgespannen speciaal geprepareerde doeken. Doeken die hij, weer een stapje verder, impregneerde met allerlei stoffen zoals zout. Ook daarop bleken wortels weer heel verschillend te reageren. Het maakt dat zijn werk naadloos aansluit bij het project van de Bewaerschole: ‘balanceren tussen zoet en zout’.

De tentoonstelling van Egied Simons in de Bewaerschole is vanaf zondag tot en met 19 juni te zien.