Radix Alchemia

13 april 2016 - egied simons, kunstenaars, onderzoeken, samenwerken, tentoonstellingen, zoet en zout

een tentoonstelling van Egied Simons 
 van 24 april t/m 19 juni 2016

 

DSC_0059

Uitgangspunt

Gefascineerd door de plantenwortels.
Welke strategie gebruikt de plant op zoek naar grip en voedsel?
Hoe grijpen de wortels van verschillende planten in elkaar.
Wat voor chemische stoffen komen er in de grond vrij bij dit proces?
De ondergrond  een afspiegeling van de bovengrond?

web04

 

DSC_0183bew

Radix morgana

Met behulp van bijzondere groei-installaties maakt Simons de bijzondere patronen en kleuren van het wortelweefsels zichtbaar. Op een glazen plaat groeien verschillende gewassen, de wortelgroei is te volgen via een spiegel. De gewassen worden opgekweekt met zaden en aarde uit de omgeving. Zaden bevatten de blueprint van de hele plant. en zijn overal te vinden, ze verspreiden zich onzichtbaar door de lucht, worden verkocht als zaaigoed, kleven aan hondenvachten en worden verkocht als ‘raw food’ in de supermarkt. Door te werken met zaden kan het groeiproces vanaf het begin worden gevolgd.

 

web02                 DSC_0160bew

 

 

DSC_0056bew

Root Extracts

Wortels nemen stoffen uit de bodem op en scheiden stoffen uit. Planten die met wortel en al groeien in water blijken aan dit water een kleuring te geven. Die kleuring is uniek voor iedere plant. Ook de helderheid varieert. Dit gegeven werd het uitgangspunt voor Root Extracts, een installatie waarbij deze kleurenpracht wordt getoond. Dit jaar zal door de afdeling Chemie van de Hogeschool Zeeland onderzoek worden gedaan naar de samenstelling van deze stoffen. een prachtig voorbeeld van hoe Kunst en wetenschap kan samengaan.

 

Bewaerschole_4_ijzeroxidesweb

Rootprints

Rootprints zijn opgespannen speciaal geprepareerde doeken, waar wortels mee zijn vergroeid. De wortels van iedere plant hebben een eigen kleur, een eigen patroon, een eigen signatuur. In gedroogde vorm wordt dit spel van lijnen en vlakken geconserveerd. Zouten zijn chemische verbindingen, met bestanddelen als oxides,  De doeken zijn geprepareerd met verschillende van deze bestanddelen. Deze stoffen kleuren het doek maar beïnvloeden ook de wortelgroei. De resultaten worden getoond in de vorm van Rootprints.

 

Stills_Gr_Erwtenweb

Film

Een film met de groeiprocessen van wortelpatronen. Driemaal per dag werden de wortels van planten in glazen bakken, gescand. Deze scans worden achter elkaar gemonteerd en leveren een filmpje op van het groeiproces van de wortelvorming.